Transpoziční novela zákoníku práce 2023 • prezenčně i on-line

Tento vzdělávací kurz/seminář pořádaný společností Anag, spol. s r.o již proběhl.
Doporučujeme kurzy s podobnou tematikou níže nebo si můžete vybrat z kategorií:
Personální strategie a politika , Mzdy, sociální a zdravotní pojištění

Název      Cena     
Dovolená u DPP a DPČ od 1. 1. 2024 a další změny právní úpravy dohod v zákoníku práce • prezenčně i on-line
ANAG   Praha   2 388 Kč 
14.5.
2024
Zákoník práce po novelách 2023/2024
INTEGRA CENTRUM   Zlín   2 500 Kč s DPH
14.5.
2024
Zákoník práce po novelách 2023/2024
INTEGRA CENTRUM   Ostrava   2 500 Kč s DPH
21.5.
2024
Zákoník práce po novelách 2023/2024
INTEGRA CENTRUM     2 400 Kč s DPH
24.5.
2024
Dovolená u DPP a DPČ od 1. 1. 2024 a další změny právní úpravy dohod v zákoníku práce • prezenčně i on-line
ANAG   Praha   2 388 Kč 
12.6.
2024
Zákoník práce 2024 po novele
INTEGRA CENTRUM   Plzeň   2 400 Kč s DPH
20.6.
2024
Zákoník práce po novelách 2023/2024
INTEGRA CENTRUM     1 700 Kč s DPH
e-learning

7 termínů

Obsah již proběhlého kurzu

Určeno pro: mzdové účetní, personalisty, programátory mzdových programů, vedoucí pracovníky a zaměstnance podniků, škol, veřejných institucí a úřadů, územních samosprávných celků a všechny, kteří se zajímají o problematiku pracovního práva.


Cíl: poskytnout účastníkům semináře aktuální informace o připravované transpoziční novele zákoníku práce


Program semináře:


transpoziční novela zákoníku práce 2023



  • novela zákoníku práce a některých dalších zákonů (např. zákon o státní službě, zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, zákon o vojácích z povolání, zákon o inspekci práce, občanský soudní řád, zákon o daních z příjmů atd.)

  • hlavním cílem je transpozice směrnic EU (zejm. směrnice o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách, směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a směrnice o některých aspektech úpravy pracovní doby); dále pak úprava doručování s ohledem na postupující digitalizaci a potřeby praxe a bližší úprava podmínek pro výkon práce na dálku (HW)

  • návrh zákona byl dne 5.4.2023 schválen vládou, vládní návrh zákona nyní bude projednávat Poslanecká sněmovna ČR – sněmovní tisk 423 (nejsou tak vyloučeny další změny)

  • předpokládaná (odhadovaná) účinnost cca v druhé polovině roku 2023 (účinnost je navržena 1. dnem kal. měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona; u dovolené „dohodářů“ 1. dnem kal. roku následujícího po dni vyhlášení zákona)


účastníci semináře obdrží aktuální informace o podobě návrhu novely, kdy budou zejm. představeny navržené změny zákoníku práce, a to např.:



  • zásadní koncepční změny úpravy dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP, DPČ) - např. povinnost rozvrhovat „dohodářům“ pracovní dobu, zakotvení práva na dovolenou, vztažení části čtvrté ZP na „dohodáře“, změny u překážek v práci, v oblasti odměňování (příplatky), informační povinnost zaměstnavatele, možnost v určitých případech žádat o zaměstnání v pracovním poměru (právo na odůvodněnou odpověď), právo žádat ve vymezených případech o odůvodnění výpovědi atd.

  • podrobnější úprava výkonu práce na dálku, vč. možnosti paušalizace náhrady nákladů zaměstnance - písemná dohoda o práci na dálku, vypověditelnost, výjimečné případy nařízení práce na dálku, zvláštní režim při „samorozvrhování“ pracovní doby, možnost určitých zaměstnanců (těhotné, někteří pečující) požádat o výkon práce na dálku (›zaměstnavatel vyhoví, nebo písemně odůvodní zamítnutí žádosti)

  • změny zvláštní úpravy doručování určitých pracovněprávních písemností dle § 334 až 337 zákoníku práce - např. zúžení okruhu takto doručovaných písemností, změny při doručování písemností prostřednictvím sítě nebo služeb el. komunikací; změny při doručování do datové schránky atd.

  • informační povinnost zaměstnavatele o obsahu pracovněprávního vztahu - změny stávající úpravy v § 37, kdy např. dojde k rozšíření informační povinnosti, zkrácení lhůty, zrušení výjimky z informační povinnosti pro pracovní poměry kratší než 1 měsíc; dále se zavádí zvláštní úprava informační povinnosti v § 37a vůči zaměstnancům vysílaným k výkonu práce na území jiného státu

  • změny stávajícího § 241 zákoníku práce upravujícího možnost určitých zaměstnanců (těhotné, někteří pečující) dožadovat se po zaměstnavateli kratší pracovní doby nebo jiné vhodné úpravy týdenní pracovní doby;

  • změny u rodičovské dovolené


diskuze a odpovědi na dotazy